15 woorden, waaraan je (in coronatijd) niet ontkomt

woorden in coronatijd

Ruim 4 maanden onderweg en de corona-uitbraak heeft onze woordenschat verrijkt. Nieuwe woorden worden momenteel veelvuldig gebruikt, zoals COVID-19, de 1,5 meter economie en het afvlakken van de curve. In deze stormachtige tijden hebben we belangrijke verschillen geleerd, zoals epidemie versus pandemie, quarantaine versus isolatie en beademingsapparatuur versus ventilatoren.

De nieuwe woordenschat heeft ons geholpen (en helpt ons nog steeds) om veilig te blijven. In deze tijd hebben we gewoonweg nieuwe woorden nodig. Daarnaast wordt taal vaak gebruikt “om even stoom af te blazen”. Een situatie als deze leent zich uitstekend voor de nodige taalhumor. Woorden als Quarantinderen -refererend aan het gebruik van de populaire dating app- en Corontaine vinden hun oorsprong in deze tijd. Gevolgen van het vele binnenzitten brengen eveneens nieuwe woorden met zich mee, zoals Coronakilo’s.

15 coronawoorden onder de loep

Het is vooral vermakend te noemen: creativiteit wordt geprikkeld door de quarantaine. Het internet is de plek waar creatieve uitspattingen sinds de lockdown tot bloei komen. Veel talen zijn inmiddels aangevuld met woorden uit het “coronavocabulaire” en de Nederlandse kon en mag niet achterblijven.
De Nederlandse taal telt op dit moment ongeveer 700 nieuwe woorden. Taalpublicist Ton den Boon heeft deze uitgebreid omschreven in, het door hemzelf bijgehouden, ‘coronawoordenboek’. De leukste coronawoorden hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

1.     Quarantini

Bijna iedere druppel wordt momenteel thuis genuttigd. Daarnaast neemt de verveling flink toe in deze periode. Een uitgelegen kans om je beste cocktails te serveren. Het begrip Locktail is eveneens briljant gevonden.

2.     Coronials

Millennials en Boomers opgepast, de Coronials zijn momenteel in opmars! Ook zo benieuwd naar deze nieuwe generatie? De eerste lichting zal niet lang op zich laten wachten.

3.     Raamdez-Vous

Sta je dan met je neus tegen het raam aangedrukt om je naaste of geliefde te zien.

4.     Balkonbingo

Bingo bestaat al een geruime tijd, sinds het jaar 1530. 2020 is het jaar waarin dit spel een complete make-over krijgt. Ik hoor je denken; – “Hoe dan?!. In 1530 dit spel bedenken?”.

5.     Cockdown

Het libido zal ongetwijfeld een flinke knauw krijgen in deze tijden. Zal de eerste lichting Coronials zich dan later aandienen?

6.     Coroma

Onze rots in de branding, OMA. Tot de risicogroep behoren en dan toch de “ballen” hebben om op de kleinkinderen te passen. Hulde!

7.     Coronazi

De dt-fouten worden vaak niet overzien door de Taalnazi. Het was te verwachten dat hier een verbastering op zou komen. De Coronazi ziet er op toe dat iedereen zicht netjes aan de geldende maatregelen houdt.

8.     Covidioot

Degene die de Coronazi dwars zit.

9.     Coronexit

Brexit en Mexit hielden de gemoederen in meer of mindere mate bezig. Een Coronexit? Liever gister dan vandaag!

10.  Quarnaval

Het feest wat elk jaar losbarst onder de rivieren. In de polonaise allemaal! Of nog even niet?

11.  RIVM-tombola

Het instituut waar de regels tot stand komen waar we ons momenteel aan dienen te houden. Het woord verwijst naar de dagelijkse rapportages over nieuwe besmettingsgevallen door het RIVM.

12.  Quarantaineconcert

Een welkome afwisseling. Muziek verzorgt door professionele musici, die noodgedwongen werken vanuit huis.

13.  Paniekhamsteren

WC-papier was een gewild product tijdens het begin van de corona-uitbraak. De rollen die overblijven kunnen altijd nog een prominente plek krijgen in de woonkamer, na het volgen van een cursus origami met wc-papier.

14.  Ouderenuurtje

De bevolkingsgroep die het Paniekhamsteren het liefst aan anderen overlaat. Supermarkten zijn tijdens dit uurtje uitsluitend toegankelijk voor ouderen.

15.  Lichaamscondoom

Het pak waar menig hulpverlener bij zweert. Dit isolatiepak helpt verspreiding van het coronavirus te voorkomen bij hulpverlening. De hulpverleners, HELDEN!

Heb je een nieuw “coronawoord” gehoord, waarvan jij vindt dat deze het vermelden waard is? Laat dan een comment achter en wij zorgen ervoor dat deze alsnog een eervolle vermelding krijgt!

Vertalen in tijden van Corona

De coronacrisis heeft effect op ons dagelijks leven, dat valt inmiddels niet meer te ontkennen. Bulb Translations zet zich tijdens deze coronacrisis voor de volle 100% in. Vertalingen en daaraan gerelateerde services worden met dezelfde kwaliteit geleverd, zoals je dat van ons gewend bent. Jouw opdracht is dan ook in goede handen bij Bulb Translations.

Vrijblijvende prijsopgave

Tijdens deze coronacrisis zijn wij als vanouds bereikbaar. Voor een vrijblijvende offerte kun je ons per e-mail bereiken op info@bulbtranslations.com. Een offerte voor een vertaling, SEO-tekst, proeflezing of lokalisatie wordt dezelfde dag nog verstuurd.
Documenten die verstuurd worden aan Bulb Translations worden met  de grootste zorg en vertrouwelijk behandeld.

Ferry de Groot

Ferry de Groot

Geboren en opgegroeid in Amsterdam, van voor het internet (sorry hipsters). Dol op taal en de mogelijkheden om met talen boodschappen over te brengen. Op de middelbare school veel talen aangetikt (uit eigen beweging). Verstand van SEO en ik weet waar Google van smult bij het schrijven van teksten.

Leave a Reply

Share This:

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on reddit
Reddit
Share on pinterest
Pinterest